Piritta Hagman

Oma tieni kutsumusammattiini eli äitiysfysioterapeutiksi ja lantionpohjan fysioterapeutiksi kulki nuoruuden fysioterapiakoulutuksen kautta doulan eli synnytystukihenkilön (DONA) ja synnytysvalmentajan (Lamaze, Confident Birth) työhön ja sieltä ravintoterapeutin (CNM) ja personal trainer koulutusten kautta takaisin fysioterapiaan.

Olen työskennellyt raskaana olevien ja synnyttäneiden parissa jo yli kymmenen vuoden ajan ja nähnyt kuinka paljon naisilla on ongelmia raskausaikana liitoskipujen, selkäkipujen, SI-niveloireiden, närästyksen ja virtsankarkailun kanssa. Synnytyksen jälkeen moni kokee haasteita keskivartalon palautumisessa ja kun verkkokurssit eivät auta, suuntaavat lopulta äitiysfysioterapeutille.

Erityisalaani ovat erityisesti raskausaika ja synnytykseen valmistautuminen. Liitoskipujen tai yleensäkään minkään kivun sietäminen raskausaikana aiheuttaa kehoon jännitteitä ja ne kannattaa hoitaa aina mahdollisimman nopeasti pois. Lantionalueen ja erityisesti lantionpohjan jännitystila ei ole ideaali tilanne kenellekään synnytyksessä ja sen rentouttaminen kannattaakin opetella jo raskausaikana. Erityisesti aktiiviliikkujat ja kilpaurheilijat hyötyvät raskausfysioterapiasta. 

Raskausajanfysioterapian tavoitteita ovat kivuttomuus, kehon yleinen hyvinvointi, vauvan optimaalinen asento kohdussa, valmistautuminen synnytykseen ja synnytyksen jälkeisen palautumisen varmistaminen.

Muita syitä äitiysfysioterapiaan hakeutumiseen ovat suorien vatsalihasten erkauma, kaikki lantionpohjan oireet, kiristävät ja visuaalisesti näkyvät arvet (mm. sektioarvet ja muut leikkausarvet) sekä kuukautiskiertoon liittyvät kehon oireet kuten ovulaatio- ja kuukautiskivut.

Koulutan itseäni jatkuvasti ja olen intohimoinen naisen kokonaisvaltaisen terveyden ymmärtämisessä. Erityisen kiinnostunut olen ravitsemuksen keinoin omaan hyvinvointiin vaikuttamisesta, koska näen päivittäin sen merkityksen.

Myös aktiiviliikkujat ja ammattiurheilijat (miehetkin!) ovat löytäneet Femmefysion faskiakäsittelyt, joiden hyöty on todettu kipujen ja kiristyksien poistamisessa, kilpailuihin valmistautumisessa ja palautumisen nopeuttamisessa.

Hoidan erityisesti naisia pikkutytöstä seniori-ikään saakka ja toivon, että nuoret naiset hoitaisivat itseään enemmän ennaltaehkäisevästi.

Toivon, etteivät naiset missään iässä uskoisi hölynpölyyn virtsankarkailun normaaliudesta, vatsalihasten erkauman lopullisuudesta ja selkäkipujen pakollisuudesta tai että kehoa ei muka voisi vahvistaa läpi koko elämän. Kyllä voi! Niin kauan kuin henki meissä pihisee, keho vastaa myös harjoitteluun!

– Piritta Hagman, Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti